zondag, juni 16, 2024
Nieuws

Vrijwel elke Renault vanaf 1997 geschikt voor nieuwe 95e10 brandstof

super 95e10
super 95e10

In België zal men vanaf 1 januari 2017 geen reguliere benzine met octaangetal 95 meer kunnen tanken aan de pomp, maar alleen nog 95 vermengd met 10 procent Ethanol, aangeduid met 95e10. Wat wil dit zeggen voor uw auto, kan u nog 95 tanken of tankt u beter voortaan 98?

Zo’n 90% van de auto’s die thans op de weg rijden zijn geschikt voor deze brandstof, volgens de Belgische FOD economie. Bedoeling van deze brandstof is dat de uitstoot van broeikassen verder zal worden teruggedrongen.

De huidige brandstof
Thans rijden veel mensen al zonder het te weten op brandstof welke vermengd is met Ethanol, aangezien in 2009 de reguliere ongelode 95 al met 5% Ethanol vermengd is. Het staat echter niet op iedere pomp dat men met 95e5 aan het tanken is.
De verhoging naar 10 procent is echter één die wel belangrijk is om te weten, daar rubberen slangen, pakkingen en aluminium onderdelen welke met deze brandstof in aanraking komt, minder goed met Ethanol overweg kan.  Nu het percentage toeneemt, krijgen deze onderdelen dus meer te lijden. Het zal niet zijn dat uw benzinepomp gelijk gaat haperen of de slangen en overgangen gaan lekken wegens corrosie, maar dat ze sneller dan voorzien zullen slijten is een feit.

Verbruik
Tevens kan het verbruik van het voertuig stijgen in deze strijd om minder broeikasgassen, daar de lambda sensor in de uitlaat het motormanagement, door de veranderde samenstelling van de uitlaatgassen, zal aansturen om een rijker mengsel te creëren om zo de geprogrammeerde uitlaatgasemissie van het betreffende voertuig proberen te behalen.
Een rijker mengsel bekomt men door meer brandstof in te spuiten in verhouding tot de hoeveelheid lucht, waardoor je over het geheel je mag gaan afvragen of het beoogde doel niet bij voorbaat onhaalbaar wordt.

Is uw auto van vóór het jaar 2000, dan kijkt u beter even de lijst na welke als bron-link onderaan dit artikel vermeld is (pdf bestand). Ook kan u de site raadplegen via http://e10.febiac.be/nl kijken en daar uw merk en model invoeren, al werkt deze site niet erg inituatief.

Renault
Rijdt u een Renault ouder dan 1997, dan is deze geschikt voor het hogere Ethanol percentage, met slechts twee uitzondering, te weten:

  • 2.0L directe injectie motoren (de F5R motorcode)
  • 2.0L Turbo van 2000 – 2002 (de F4RT motorcode)

Protest
Mobiliteitsclub VAB heeft onder 540 benzinerijders een enquête gehouden waaruit blijkt dat lang niet iedereen positief staat over de komst van de E10 benzine. “De consument wenst keuzevrijheid tussen de nieuwe 95 E10 en de klassieke Super 95“, klonk het verdict.
VAB heeft daarom aan de petroleumsector de vraag gesteld om in voldoende tankstations nog klassieke Super 95 aan te bieden. Het antwoord op die vraag is nog niet bekend, maar lijkt –nee-te gaan worden.

Zelf even checken
Bron: http://e10.febiac.be/documents_febiac/95e10_nl.pdf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *