zondag, juli 14, 2024
Auto nieuwsNieuwsZ.E. Zero Emision

Samsung superbatterij: ‘Elektrische auto 800 km actieradius’

Onderzoekers van Samsung werken aan een solid-state batterij die elektrische auto’s een actieradius geeft tot wel 800 kilometer.

Automobilisten zijn gewend om non-stop lange afstanden te kunnen rijden en slechts kortstondig te moeten stoppen om te tanken en door te rijden.  Helaas houdt de huidige elektrische auto het rond de 500 kilometer voor gezien, en vervolgens kan er een lange laadpauze ingelast worden. Een oplossingen is de solid state-batterij met vaste in plaats van vloeibare elektrolyt

Op papier zouden deze een aanzienlijk grotere autonomie en snellere laadtijden kunnen opleveren, al blijken ze voorlopig minder bedrijfszeker dan de gangbare lithium ion-accu’s. Dat komt omdat er zogeheten dendrieten worden afgezet tijdens het opladen, die op termijn kunnen leiden tot kortsluiting en oververhitting. Samsung zal geen herhaling willen van de Galaxy Note 7, hoewel de batterij in dit toestel geleverd werd door een toeleverancier van Samsung en niet van Samsung zelf. De reputatieschade is echter enorm geweest voor Samsung.

Zilver en koolstof

Samsung past een slechts 5 micrometer dikke nano-composietlaag van zilver en koolstof toe in de accu. Naast een verhoogde betrouwbaarheid verkrijgt men daar ook een grotere energiedichtheid. Het resultaat is dat slechts half zo veel ruimte nodig is ten opzichte van een vergelijkbare lithium-ionbatterij met eenzelfde capaciteit. Daarbij beschikt de accu na 1.000 laadcycli nog over meer dan 89 procent van zijn oorspronkelijke capaciteit.

Samsung waarschuwt voor te veel optimisme, er is nog heel wat verder onderzoek nodig voordat er überhaupt op grote schaal geproduceerd kan worden. Gezien de nu nogbijzonder hoge productiekosten zal het volgens experts nog zeker 3 à 4 jaar duren voordat de technologie door autofabrikanten in gebruik genomen kan worden. Echter, het kan natuurlijk ook ineens hard gaan, zoals met Oled (zoals in TV’s en Smartwatches) die in het begin na 3 seconden opgebrand waren en nu jaren meegaan.

We zullen moeten afwachten, maar Samsung heeft een flinke stap gezet in de goede richting, naar het lijkt.

Avatar foto

gast blogger

Dit stukje is geschreven door een gastblogger. Ook gastbloggen voor Renaultforum? Dat kan zowel onder uw eigen naaam als een pseudoniem. Kijk via 'CONTACT' en 'bloggen voor Renaultforum' Wij zien uw stukje graag tegemoet. Zowel gratis stukjes als tegen een vergoeding (wanneer en indien geplaatst) zijn welkom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *