zondag, juli 14, 2024
RijtestenTwingoZ.E. Zero Emision

Twingo Z.E. niet bedoeld als kilometervreter

Renault en Smart brengen allebei een nieuwe, elektrische stadsauto uit: de Twingo Z.E. en de Smart EQ Fortwo. Het is het resultaat van een innige samenwerking. Maar zijn ze niet bij voorbaat ingehaald door de concurrentie?

De vernieuwde elektrische Smart maakt zijn debuut vrijwel tegelijkertijd met de Renault Twingo Z.E. en dat is geen toeval. Beide auto’s zijn enkele jaren geleden in nauwe samenwerking ontwikkeld. Eerst nog met verbrandingsmotor, en nu dus in een elektrische variant. Veel techniek wordt gedeeld: beide modellen hebben de elektromotor met 82 pk (60kW). Toch zijn er ook verschillen. Renault gebruikt een groter accupakket dan Smart, met een capaciteit van 22 kWh. Daarmee kan je 180 kilometer rijden op één acculading: 50 kilometer meer dan bij de Smarts met hun accu van 17,6 kWh.

Bekaaid

Vergelijk je de Twingo met de elektrische Volkswagen Up, Skoda Citigo en Seat Mii – allemaal directe concurrenten – dan komt de Fransman er op zijn beurt bekaaid vanaf. De elektrische Volkswagen-drieling heeft een accupakket van 36,8 kWh: voldoende voor een actieradius van zo’n 260 kilometer.

Wil je de Twingo Z.E. weer opladen, dan heeft hij geen échte snellaadmogelijkheid, zoals de elektrische drieling van Volkswagen, de nieuwe Honda e of de Mini Electric. Die kunnen stuk voor stuk met een snellader van 50 kW overweg. De maximale laadsnelheid van de kleine Renault en Smart is slechts 22 kW. Na een halfuur laden kun je weer 80 kilometer rijden.

De Renault Twingo Z.E. komt dit jaar nog naar Nederland, maar het is nog niet precies bekend wanneer. Net als bij die andere elektrische Renault, de Zoe, kun je bij de Twingo waarschijnlijk ook het accupakket huren voor een vast bedrag per maand, zodat de basisprijs laag blijft. Dat kan bij de Smart niet. En dan is er nog een belangrijk verschil: anders dan de Smart EQ Fortwo en Forfour blijft de Twingo ook gewoon met benzinemotoren te koop.

Volledige rij-impressie door Jaap Peters is hier te lezen: Nieuwe elektrische instappertjes komen niet ver

Avatar foto

gast blogger

Dit stukje is geschreven door een gastblogger. Ook gastbloggen voor Renaultforum? Dat kan zowel onder uw eigen naaam als een pseudoniem. Kijk via 'CONTACT' en 'bloggen voor Renaultforum' Wij zien uw stukje graag tegemoet. Zowel gratis stukjes als tegen een vergoeding (wanneer en indien geplaatst) zijn welkom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *