Pagina 1 van 1

Tractiecontrole?

Geplaatst: 25 nov 2016 21:41
door HarmOtten
Soms, vooral als het wegdek nat is, wil het wel eens gebeuren dat de voorwielen doorslippen bij het wegrijden. Logisch zou je denken, dan moet je maar niet zoveel "gas" geven. Maar, had de Zoe niet tractiecontrole (ASR) ingebouwd?
Boekje erbij gepakt, en daar vond ik de volgende informatie:
Tractiecontrole ASR.png
"Dit systeem helpt het slippen van de aangedreven wielen te beperken"
Hm... :think:, dan vind ik dat dit systeem toch niet zo heel goed z'n werk doen.

Heeft iemand dezelfde ervaring?

Re: Tractiecontrole?

Geplaatst: 25 nov 2016 22:12
door OlafH
Doorslippen lukt mij echt niet. Bij het eerste beetje slip grijpt die bange ASR al in.

Re: Tractiecontrole?

Geplaatst: 25 nov 2016 22:18
door Sordone
Hi Harm. Ik had hetzelfde probleem bij een voorrangskruising met van die witte plak haaietanden. Ik wou snel optrekken en toe stond een wiel op zo'n tand met als gevolg een gillende Zoe. Toen dacht ik ook er zal toch wel tractie controle op zitten? En hoe zou ie zich in de sneeuw gedragen. Iemand ervaring mee? Het gedrag lijkt niet veel belovend.

Re: Tractiecontrole?

Geplaatst: 26 nov 2016 10:09
door GertjanVB
Kun je het systeem uitzetten, zit er een zekering achter die defect kan zijn? De haaientanden situatie heb ik ook wel eens, is het een techniek die het wel of niet doet of zit er een limiet aan tot waar het systeem werkt (niet te corrigeren hoeveelheid vermogen), kijkt het systeem naar het verschil tussen beide wielen of juist focus op 1 wiel.

Meer vragen dan antwoorden.......

Re: Tractiecontrole?

Geplaatst: 26 nov 2016 13:45
door OlafH
ASR en ABS werken door het bijremmen of juist wegnemen van de remkracht van 1 of meer wielen. In extreme omstandigheden kan ook het motorvermogen terug genomen worden. Dus het werkt altijd, teveel vermogen wordt weggenomen. Als het defect is of de zekering niet meer werkt krijg je minimaal een oranje sleutel op je dash. Ik denk eigenlijk een rode omdat het een primair veiligheidssysteem is. Het systeem controleert zichzelf continue omdat de stuuruitslag sensor en de omwentelings sensoren op de wielen continue uitgelezen worden.

Re: Tractiecontrole?

Geplaatst: 26 nov 2016 17:04
door zoe2goe
Probleem met ASR (optrekken) is dat als één wiel veel gemakkelijker doorslipt dan het andere wiel, je de volledige tractie kwijt bent vanwege de werking van het differentieel.

Ik ken niet de volledige strategie van het systeem (zal eens spitten of ik wat uit de parameters kan afleiden), maar als je het 100% te lijf wilt, moet je niet alleen het motorvermogen temperen, maar ook het slippende wiel afremmen in een complex samenspel van de volledige stability control (zeg maar even voor het gemak de ABS) en de motor aansturing. Het is maar de vraag of dat laatste ook gebeurt.

Met remmen (ABS) is het veel simpeler. Zodra het "mis" gaat wordt de regeneratie volledig uitgeschakeld en wordt alles met de individuele aansturing van de vier wielremmen geregeld.

Re: Tractiecontrole?

Geplaatst: 30 nov 2016 11:00
door EV-pioneer EVerhard
Deze week ook een aantal keren het "autootje met slip" symbooltje op het dash gehad tijdens de vorst, werkt perfect en niets mis mee!

Re: Tractiecontrole?

Geplaatst: 30 nov 2016 11:23
door HarmOtten
@EV-pioneer EVerhard,
Dat symbooltje wordt bij verschillende situaties getoond. Het gaat mij specifiek om het doorslippen van de voorwielen tijdens optrekken (op een recht stuk weg). Bedoel je dat bij jou Zoe de voorwielen dan niet doorslippen?

Re: Tractiecontrole?

Geplaatst: 30 nov 2016 11:38
door EV-pioneer EVerhard
Klopt! Als het ware een omgekeerde ABS.

Re: Tractiecontrole?

Geplaatst: 30 nov 2016 18:23
door zoe2goe
Het gaat mij specifiek om het doorslippen van een voorwiel tijdens optrekken
:D Fixed that for you (beetje arrogante nitpick maar m.i. wel essentieel om het onderscheid met remmen/ABS te bevatten)

Re: Tractiecontrole?

Geplaatst: 01 dec 2016 08:06
door Nivve
Wayt ik merk is dat idd in bochten e.d. dit systeem perfect werkt en ik geen slippende banden kan veroorzaken. Bij het optrekken lukt het nog wel, helemaal met regen, en dan wordt er pas na een seconde of zo ingegrepen. Maar goed, zoals eerder vermeld, dat is simpelweg niet waar dit systeem voor is.
Misschien dat het ingrijpen zelfs alleen maar gebeurt op het moment dat er één wiel al grip krijgt, waardoor het systeem wel geactiveerd wordt (maar dat is mijn unedicated guess).

Re: Tractiecontrole?

Geplaatst: 01 dec 2016 10:30
door HarmOtten
Nivve schreef:Wat ik merk is dat idd in bochten e.d. dit systeem perfect werkt en ik geen slippende banden kan veroorzaken. Bij het optrekken lukt het nog wel, helemaal met regen, en dan wordt er pas na een seconde of zo ingegrepen. Maar goed, zoals eerder vermeld, dat is simpelweg niet waar dit systeem voor is.
Waarom denk je dat? In het boekje hebben ze het duidelijk over drie verschillende systemen: ABS, ESC, en ASR. Ik zou verwachten dat ASR er voor zorgt dat je geen slippende banden hebt bij het wegrijden.

Duidelijk is inmiddels dat meerdere Zoe's soms slippende voorbanden hebben tijdens het wegrijden. Tijd om dit eens na te vragen bij de dealer. Als ik antwoord heb, zal ik het hier melden.

Re: Tractiecontrole?

Geplaatst: 01 dec 2016 11:05
door Nivve
HarmOtten schreef:Waarom denk je dat? In het boekje hebben ze het duidelijk over drie verschillende systemen: ABS, ESC, en ASR. Ik zou verwachten dat ASR er voor zorgt dat je geen slippende banden hebt bij het wegrijden.

Duidelijk is inmiddels dat meerdere Zoe's soms slippende voorbanden hebben tijdens het wegrijden. Tijd om dit eens na te vragen bij de dealer. Als ik antwoord heb, zal ik het hier melden.
Dat was gebaseerd op het feit dat het systeem niet ingrijpt als je bij optrekken slipt. Als dit Working as Designed is leek het mee een logische verklaring.
Maar goed, bij nalezen van eerdere uitleg in het draadje zie ik idd wat er al over de drie systemen is gezegd. Had ik even beter moeten lezen voor ik zomaar iets uitkraam :roll:

Re: Tractiecontrole?

Geplaatst: 02 dec 2016 13:21
door PieterZoe
Harm, ik denk dat ASR alleen maar ingrijpt als beide wielen draaien. ASR is een veiligheidsmechanisme tijdens het rijden. Optrekken vanuit stilstand heeft geen veiligheidsrisico. Bovendien kan ASR nog geen berekening maken als één van de wielen stil staat op grond waarvan ingegrepen kan worden (terecht want de auto staat dan per definitie nog stil)
Dit verklaart ook het tijdelijke karakter van het doorslippen: zodra de auto enigszins in beweging komt, draaien beide wielen en grijpt ASR in

Re: Tractiecontrole?

Geplaatst: 02 dec 2016 13:39
door zoe2goe
Dat is wel een interessante theorie. Maar in extremo doorgeredeneert betekent dat dat als een wiel op superglad ijs staat en doorslipt, er op het andere wiel ook geen tractie terecht komt (vanwege het differentieel). En dan zit je in een deadlock. Dat zou overigens niet de schuld van de ASR zijn, zij het dat ook in dat geval een gematigd vermogen zou helpen om toch op gang te komen. Met andere woorden, ik zie zelf nog even niet de logica om het zo te doen.

Re: Tractiecontrole?

Geplaatst: 02 dec 2016 14:50
door PieterZoe
Dat is ook zo. Het differentieel maakt dat als je met 1 wiel op een theoretisch oneindig gladde oppervlakte staat je niet vooruit komt. Dat klopt. Maar dat is geen deadlock die met ASR iets te doen heeft.

ASR is niet gemaakt om dit probeem te voorkomen. Het treed pas in werking als het voertuig beweegt om koers te behouden. En dat werkt erg goed naar mijn ervaring

Re: Tractiecontrole?

Geplaatst: 03 dec 2016 22:12
door GerardFidom
Eén keer met nat wegdek tijdens het uit stilstand rijden meegemaakt. Maar denk dat het wiel (aan een kant ook maar) nauwelijks een omwenteling maakte en toen weer grip had. Systeem werkt verder prima!