Donderdagavond sloot ik de Zoë aan op een lolo paal achter Saxion College te Deventer. Na 10 seconden zei de paal 'poef' en was hij overleden. Waarschijnlijk een zekering eruit geklapt. Ik meld dit voorval bij The New Motion, en weet je wat ze als advies geven?
Beste meneer Hachy,
Bedankt voor het doorgeven van de storing. Deze storing is waarschijnlijk ontstaan door een bepaald soort aansluiting van het laadpunt. Helaas geeft de Renault Zoë lek stroom waar niet ieder type installatie automaat voor is gemaakt. Dit kan ervoor zorgen dat de stoppen in de meterkast doorslaan.
Ik raad u hierdoor aan om, indien mogelijk, geen gebruik meer te maken van dit laadpunt. De kans is helaas namelijk groot dat deze storing nogmaals ontstaat.
Mijn excuses voor het ongemak, ik begrijp dat dit erg vervelend is.
Met vriendelijke groet,
Dus ik reageerde als volgt:
Hoi <..>
Bedankt voor uw snelle reactie waar ik smakelijk om gelachen heb
Een installatie automaat in een laadpunt met type2 aansluiting moet simpelweg aan Europese normen voldoen en moet daar dus tegen kunnen. Elke type2-auto zou daar zonder problemen moeten kunnen laden, dus ook mijn Renault zoe. Er rijden 50.000 zoe's rond in west Europa, de kans is aanwezig dat er nog iemand met een zoe komt laden. Mijn inziens kan je geen onderscheid maken in het type auto bij de laadpaal als er een type2 stekker aan zit. "Graag niet meer bij dit laadpunt laden" kan ik derhalve echt niet als serieus advies beschouwen. Ik stel voor dat TNM de verouderde installatie automaat in de lolo paal vervangt door een nieuw goed werkend exemplaar en een professionele installateur naar de installatie laat kijken.
Ik heb de auto op honderden verschillende laadpalen succesvol opgeladen, het probleem lijkt me toch echt in deze lolo te zitten. (En die hebben al niet zo'n goede reputatie onder EV rijders - het vooroordeel wordt helaas bevestigd)
Groet
Krijg ik reactie van een Technisch medewerker:
Beste Hachy,
De laadpaal waarover deze melding gaat is door ons verkocht aan een reseller en deze partij heeft hem geinstalleerd bij hun klant. Dit betekent dat The New Motion niet betrokken is geweest bij de installatie van deze laadpaal.
Zoals je in de installatiehandleiding kan lezen van deze laadpaal op
http://www.thenewmotion.com/bin/TNM-NL- ... MANUAL.pdf (dit is de oude handleiding, maar deze zat erbij toen dit laadpunt werd geleverd) staat duidelijk vermeld dat bij een 3-fase laadpunt een 30 mA Type B aardlek verschreven wordt.
Voor zover ik weet staat dit (deels) in de Europese (IEC) norm, maar dit zorgt niet voor een wettelijke verplichting. Uit kostenoverweging wordt soms door een externe installatie partij gekozen om een type A te installeren als de regelmatige gebruikers geen Renault hebben. De beheerder van deze laadpaal heeft 6 laadpalen, dus ik kan me voorstellen dat dit gaat om significant bedrag als een type B aardlek 400+ euro duurder is. Hoe dit gegaan is kan ik niet zeggen, want deze installatie is niet uitgevoerd door The New Motion.
Waarop ik zojuist als volgt op gereageerd heb: (schaamteloos een stukje tekst gekopieerd van MartijnEV hierboven, dank daarvoor)
Hallo <...>
Allereerst bedankt voor de vlotte en inhoudelijke reactie. Ik begrijp je betoog, echter mijn inziens is dit geen excuus alsmede geen oplossing.
DC lekstromen van 400 volt kunnen tot flinke problemen leiden in de elektrische installatie van –in dit geval- een hogeschool.
Het niet gebruiken van een Type B aardlek schakelaar voor een oplaadpunt is potentieel levensgevaarlijk. Daarom is in de internationale normeringen voor 3-fasen laden een Type B detector voorgeschreven.
Renault heeft dit niet bedacht, het staat gewoon in de norm. Dus alle fabrikanten en installateurs van AC laadinfrastructuur moeten zich hier aan houden.
Een Premium fabrikant zoals Mennekes zelf doet dat dan ook, en houdt zijn installateurs er ook streng aan. Maar er zijn ook partijen die zich er minder netjes aan houden.
Soms uit kostenbesparing, soms uit onwetendheid (de norm is er wel maar wordt niet goed gelezen of begrepen). Tot 2013 was dat ook niet zo erg omdat tot die tijd
vrijwel alle elektrische voertuigen een galvanisch gescheiden lader hadden. Maar nu is de Zoë er al een jaar of drie, zonder galvanische scheiding,
en gaat dit deel van de norm dus wel een rol van wezenlijk belang spelen.
Dat dit geen wettelijke verplichting is doet niets af aan het feit dat je maar wat aanrommelt qua veiligheid van de elektrische installaties waar zo’n laadpunt geïnstalleerd is.
Zeker als het een PUBLIC laadpunt betreft waar elk geproduceerde Renault Zoe in principe op kan komen laden. Er komen elke dag nieuwe Zoe’s op de Nederlandse weg.
Ze zijn er nu eenmaal, en de (3-fase) laadpalen moeten hierop voorbereid zijn om dergelijke problemen te voorkomen. Die norm is tenslotte niet voor niets bedacht.
Er staat TNM op deze laadpaal, de laadpaal wordt beheerd door / geserviced door TNM.
Je kan TNM bellen bij problemen of verstoringen van dit laadpunt.
Ik vind dat ik als Zoe rijder moet kunnen vertrouwen op jullie kaart met laadpalen. En dat deze veilig zijn.
De EV rijder wil zich echt niet bezig houden wie deze paal nu wel of niet correct geïnstalleerd heeft. Of dat een bepaald type paal (lolo?) niet veilig is en dat je daar beter niet kan laden. (?)
Ik krijg nu het bizarre advies hier “maar niet meer te laden om erger te voorkomen” , maar hoe moet ik dan met alle andere (TNM) laadpalen omgaan?
• Als ze eruit klappen maar gewoon niet meer komen laden?
• Alle palen van TNM vermijden?
• Nooit meer jullie mailen of bellen bij problemen want ik rijdt een Renault Zoe?
Dat is toch geen serieuze optie. Ze zijn veilig of ze zijn het niet.
TNM zou zich niet in moeten laten met deze dubieuze installatiebedrijven en al helemaal geen ondersteuning leveren op de laadpalen die ze zonder type-b aardlek installeren.
Mijn inziens zijn er nu 2 mogelijkheden:
1) Type B aardlek verplicht stellen (conform EU norm) aan alle klanten & resellers om de consumentenservice vanuit jullie te behouden
2) Laadpunt niet meer servicen en verwijderen uit de TNM app zodat hij niet meer als publiek te boek staat en de kans op ‘vreemde’ auto’s op zo’n laadpunt significant wordt verminderd.
Je kunt Zoe rijders er niet van weerhouden zomaar een laadpunt uit de app te pakken en er te gaan laden. Bovendien is het -zoals reeds gezegd- potentieel levensgevaarlijk.
Jullie geven het zelf al aan in de installatiehandleiding, als er bedrijven zijn die deze adviezen niet serieus nemen dan moet je mijn insziens ook niet met deze bedrijven zaken doen.
Dit gaat niet alleen ten koste van de veiligheid van je klant, maar ook van de betrouwbaarheid van jullie eigen product, de LoLo, én van de kaart met laadpunten (en dus ook de app) die ineens onbetrouwbaar wordt.
Ik neem aan dat TNM zijn goede naam niet wil verbinden aan onveilige en onbetrouwbare laadpalen. Dat lijkt me PR-technisch geen handige move.
Als laatste nog een gewetensvraag, waar ik geen antwoord op hoef maar gewoon om eens over na te denken:
“Wat doet TNM als zo’n klant ineens 6 Renault Zoë’s aanschaft en dan komt klagen dat de zekering er steeds uitklapt op dit laadpunt?“
Graag je reactie.
Vraag aan jullie; is de norm nu reeds wettelijk verplicht en zo ja, welke instantie houdt daar toezicht op? Wat zijn jullie ervaringen op dit vlak?